2000 kcal

 

Lärorikt!

Publicerad 03.03.2014 kl. 13:54

Pepparkakshuset 2013

Det blev ett pepparkakshus i år igen. Design och konstruktion av mig. Camilla och William (men lite hjälp av Oliver) dekorerade.
Publicerad 15.12.2013 kl. 01:25

Höna till julen

De som har läst mina bloggar vet att jag inte direkt är någon stor vän a den traditionella julmaten. Försöker därför hitta på nya rätter att ta inm antingen på julbordet eller så till mellan dagarna.

Gjorde idag höna med traditionella julkryddor, glögg marinerad lök, glöggsås och gräddris.

Löken:

Skala valfritt antal mindre lökar. Koka dem i rödvin, glögg och vatten. Koka med en vaniljstång, lite färsk ingefära, en stjälk selleri. Salt och peppar enligt smak. Koka i ca 15 min.

Såsen:
Såsen gör du på den silade lagen ovan efter att du har tagit bort löken. Smält smör i en kastrull, blanda i mjöl tills pannan blir torr. Fyll på av det silade koklaget. Vispa ihop till en fin konsistens.

Hönan:
Stek hönsklubbor (först) och -bröstfiléer i en medelvarm stekpanna. Gnugga in dem med en blandnig av kanel, salt, paprikapulver, svartpeppar och ingefärapulver.
Sätt i en ugnsform (oljad) och stek färdigt i ugn i ca 25 minuter för klubborna och 10 för filéerna. När du sätter i filéerna sätter su även i de marinarde lökarna i pannan. Ringla olivolja och flytande honung över när du tar ut rätten ur ugnen.

Riset:
Koka riosttoris enligt anvisningarna med ersätt en del av vattnet med vittvin. Blanda ned en klick smör och vispgrädde i det färdiga riset.

Salta!

Berätta gärna vad du tyckte om du gör rätten.

Publicerad 02.12.2013 kl. 18:26

3 månader senare....

Är tillbaka. Hoppas ni har haft det bra under tiden?
Publicerad 02.12.2013 kl. 18:11

Pausmusik

Som ni säkert märkt har jag inte varit aktiv på bloggen. Tyvärr saknar jag motivationen att skriva om mat just nu. Återkommer nog förr eller senare. Tror jag.

Ta vara på er under tiden.

Ät och drick gott!

Publicerad 02.09.2013 kl. 10:46

Slow food - eller slow blog

Hej på er!

Som ni kanske har märkt så har det varit sällsynt stillsamt här på sistone. Min motivation för att skriva om mat är rätt dålig just nu. Vilket är dumt med tanke på alla härliga råvaror som just nu är tillgängliga.

Även om jag skriver denna blogg rätt långt för mig själv är det alltid skoj med vettig respons. Jag vet ju att ni läser, det ser jag i statistiken. Berätta!! Är det någon speciellt ni funderar på, någon utmaning ni har åt mig, har något varit speciellt gott eller hemskt av mina recept.... Snälla, hör av er!

Publicerad 19.08.2013 kl. 14:36

Tagliatelle - igen

Birka (Pirkka) tidningen brukar ibland (rätt ofta faktiskt) ha enkla och goda recept. Såsom pastan vi gjorde idag.

Receptet hittar du i Birka nr 8/13! Jag ersatte pappardelle patsan med tagliatelle. När vi dessutom serverade den som tilltugg till biffar så ökade vi pastamängden till 500 g. Tyckte att den blev lämpligt krämig (inte rinnig) med den mängden pasta.


Biffarna var enkla, defakto samma som i detta inlägg.

Brukar putsa köttet från överdrivet fett och lösa köttbitar. Dessa kokar jag tillsammans med kryddor till en rätt salt buljong. Glöm inte kryddpepparen. Den behövs. Silar buljongen när smaken är i mitt tycke. När jag putsat av kastrullen hettar jag upp SMÖR (inget annat duger) i den. Smöret får gärna få lite färg men inte blir brännt. Rör ner med en visp mjöl i kastrullen så den blir torr. Låter smör/mjölblandningen brynas en stund. Häller sedan över buljongen och rör ihop såsen. Balanserar konsitensen med vatten och smaken med vinäger och kryddor. Tillslut sätter jag ner rödpeppar i såsen. Låter kanske komplicerat men det är det inte.

Njut!

Publicerad 31.07.2013 kl. 01:06

Snabbt, enkelt och gott!

Ponera att du har ett hungrigt gäng på kommande och ditt intresse för att göra krubb närmar sig noll. Då är detta något för dig.

Grillad grifilé med appelsin och tagliatelle

Beräkna ca 150g filé per person. Det funkar lika fint med inner- som ytterfilé.

Skär filén i lillfinger tjocka skivor. Platta ut skivorna mellan handflatorna. Var försikti så du inte mosar struktrurerna i köttet. Griskött är mjukt!

Krydda biffarna med salt, svartpeppar, senapspulver och lite paprikapulver. Gnid in i köttet ordentligt. Låt dra svalt i ca 15 min. Pensla med en balndning av smält smör och ekologisk kallpressadrypsolja före grillning.

Sätt på pasta vattnet. Kom ihåg att salta vattnet ordentligt. Vattnet skall smaka havsvatten. När vattnet kokat upp tillsätt tagliatellen och koka enligt anvisningar (el. en aning kortare om du vill ha lite tuggmotstånd). Själv använder jag helst Barillas pasta (INTE sponsorerat) då den håller hög kvalitet.

Gör en sås på naturell jughurt, färsk hackad myntha, vitlök, svartpeppar och salt. Skär upp applesiner i halvmånar. Grilla köttet och servera enligt ovan.

 

Publicerad 20.07.2013 kl. 11:40

inte alltid så glamouröst

Ibland frågar mänskor hur jag/vi alltid orkar fixa och ordna med maten. Det gör vi ju nog inte. Så detta blir ett inlägg om mycket opretentiös mat.

Grillad korv, chips och en enkel sallad!

Ja och ölen är min!

Publicerad 20.07.2013 kl. 11:11

Middag, grillat med fruktsallad.

Såhär på stugan är det keep it simple som gäller. Lite marinerat kött, i detta fall broiler, fruktsallad, lite nypotatis, batat in ugnen. En öl till. Simple life!

PS. En Niche kan synnas i bakgrunden...

Publicerad 04.07.2013 kl. 00:04

Örtgården

Färska örter är mums och jäkligt hälsosamma! För att klara av basehovet har vi en lite örtgård här på stugan.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 03.07.2013 kl. 08:56

Man tager hvad man hafver

Hemma. Ensam. Tog som projekt att fixa middag med det som jag kunde hitta i frys och kyl.

Måndag. Pasta:

Köttbullar. Frysta men defakto köpta färdiga. Givetvis utan tillsatsämnen. Stekte dem i smör på mellanvärme tillsammans med en strimlad lök, tre finhackade vitlöksklyftor och lite (1/2 burk) tomatkross. Kryddade med svartpeppar, salt, lite indiansocker och oregano!

Spagetti till.

 

Tisdag. Spanskomelett på zuccini med chorizo i tomatsås:
(räcker till 2 pers. åt allt själv, blev för mycket)

Omeletten:
- 1/2 zuccini, skivad i ca 5mm tjocka skivor
- en stjälk färsklök, hackad
- 3 stora ägg + 4msk vatten. Ihopvispat.
- salt
- vitpeppar
- olivolja + smör

Krydda zuccinin från båda sidor med salt och vitpeppar. Låt dra medan du smälter smöret i olivoljan i en stekpanna (gärna en som du kan flytta över i ugnen dvs. inget plast). Rada upp zuccinin in pannan, lägg löken över och häll det vispade ägget över. låt steka en stund på mellanvärme. Sätt in i ugnen på 175 grader tills ytan blir fin.

 

Chorizo i tomatsås
- 3 st chorizo (skivade)
- tre klyftor vitlök, grovt hackade
- 1/2 burk tomatkross (som blev över på måndagen)
- salt och svartpeppar
- färsk koriander. Grovt skuren.

Stek chorizon så den får färg, i med vitlöken. Stek i 2 min. Häll tomatkrosset över. Krydda med salt o peppar. Låt puttra någon minut. Ta bort från värmen och vänd ner koriandern.

Plocka fram en öl! Den köpte jag iofs idag.

För den som börjar jomsa om att en spanskomelett skall göras på potatis vill jag säga: Gör efterforskningar. Så gjorde jag. Omeletten i Spanien är lite som vår pyttipanna eller för den delen, paellan. Innehållet beror på området och defakto - vad man har i hemma.
 

 

Publicerad 25.06.2013 kl. 19:24

Finsk matkultur!

Hittade denna text på Hesarens hemsida. Skulle vara roligt att höra om dina tankar i ämnet Finsk Matkultur innan jag lägger ut mina funderaingar.
Publicerad 22.06.2013 kl. 22:30

Grillat!

Beklagar bästa vänner att det inte har kommit något trevligt på bloggen på länge. Inspirationen har vägrat innfinna sig. Dessutom finns det några klara fiaskon i bagaget som tyvärr inte kunde publiceras. Fiaskon lär man sig av och vet vad man skall ändra eller göra annorlunda nästa gång!

Här på stugan blir det ofta grillat eller rökt. Det är no brainers som man fixar ihop mellan varven. Ja eller... nog kan man ju sätta tid på det också men tyvärr blir slutresultatet oftast inte i korrelation till arbetstiden.

Idag blev det kolgrillade biffar av fläskfilé. Gjorde två olika rubbs som jag sedan gned in i köttet ca en halvtimme före grillning. Den ena var salt, torkadvitlök mald till pulver, och senapspulver. Den andra var paprikapulver, redcurry, piripir krydda och salt. Båda blev bra. Camilla gjorde kryddklyftor av potatis som jag sedan tillredde i lågvärme på gasgrillen. Sallad, youghurtsås och en öl till.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så som sagt... No brainer!

Publicerad 16.06.2013 kl. 23:17

Korv - inte nu igen

Gillar korv. Det finns massor av exceptionellt god korv. Så missförstå mig inte, men ser jag en korvreklam på TV till så kreverar jag!
Publicerad 08.06.2013 kl. 22:46
Recepten här i bloggen är istort ihoptotade av mig. Givetvis finns det likheter till andras recept ty man söker ju inspiration från olika ställen. Även bilderna är tagna av mig om nu något annat inte anges.Så om ni repostar något så skulle det vara kiva och hyggligt om ni nämner källan med länkar och så. Likaså bilder. Använd gärna men hänvisa till bloggen.
 
Gör ni någon av rätterna så vore det skoj att få lite feedback. Då mycket av det jag gör går på fingertopps känsla kan det väl hända att jag missar något när jag skriver ner recepten.
 
Kan vi vara överens om det ovanstående och funka enligt det?
 
Till er som regelmässigt klickar in, thanx för supporten. Tag gärna kontakt,
mats.almqvist(at)gmail.com,
om du har frågor som du vill ta upp. Gäller frågan ett specifikt recept, fråga då helst i kommentar fältet. Det kan ju finnas någon annan som undrar över samma.
Instagram

Senaste kommentarer

19.01, 21:57Super enkel höna i ugnen av Stoffee
31.07, 12:04Snabbt, enkelt och gott! av Kimmen
31.07, 11:36Snabbt, enkelt och gott! av Kimmen
27.06, 16:42Finsk matkultur! av pappsen